Skidområden

I TATRABERGEN

Tatrabergen är Slovakiens stolthet. Regionen omfattar 50 toppar över 2000 m över havet, och bildar en naturlig gräns mot Polen. Höga Tatra har två större naturreservat. Sedan 1993 har Tatras förklarats som ett biosfäriskt reservat av UNESCO. Här finner man en orörd natur, moderna men smakfulla bergsorter, medeltida slott och städer med träarkitektur. Tatrabergen är en grön naturlig lekplats med en fantastisk natur och historia. Här finns massor med attraktioner på ett litet begränsat område.

km pistade nerfarter

meter högt. Mt. Gerlach, högsta toppen i Höga Tatra

meter högt. Mt. Chopok, högsta toppen i låga Tatra

km längdskidspår

toppar som sträcker sig högre än 2000 m över havet (27 i Höga Tatra)

km vandringsleder

bäddplatser på hotell och pensionat

km cykelleder

berömda grottor

vattenparker

ŠTRBSKÉ PLESO

Štrbské Pleso ligger 1346 meter över havet och är den högst belägna byn i Höga Tatra. Byn hör till ett av de främsta turistmålen i regionen. Den är väldigt populär bland turister som blir förälskade i den förtrollande atmosfären och den orörda bergsjön omgiven av höga toppar. Turismen startade här för över 140 år sedan. Tack vare det fina klimatet, läget och den klara luften blev Štrbské Pleso ett välbesökt resmål för personer som lider av andningsbesvär. Förutom promenader runt sjön är orten, en idealisk utgångspunkt för vandringar och klättringar. Man erbjuder 9 km lätt och medelsvåra pister samt 8 olika preparerade längdskidspår vintertid.

TATRANSKÁ LOMNICA

Det mest östliga turistcentrumet i Höga Tatra ligger vid foten av Mt. Lomnický štít, den näst högsta bergstoppen i Slovakien. Byn är ett skid- och vandringscentrum, mest känd för den spektakulära linbanan till toppen av Mt. Lomnický štít. Linbanan är en av de brantaste i Europa och anmärkningsvärd för sin brist på stödpyloner mellan de två stationerna. Linbanan har funnits sedan 1940. Den översta- och brantaste nerfarten vid Lomnické sedlo (2190 m över havet) kommer att tillfredsställa även de mest kräsna åkarna. Tatranská Lomnica få anses vara en riktig historisk pärla – de två äldsta hotellen har välkomnat sina gäster i över 100 år – Hotel Lomnica byggdes 1893, Grandhotel Praha 1905.

STARÝ SMOKOVEC

Det äldsta samhället i Höga Tatra, fungerar som centrum och utgångspunkt för nationalparken den ligger i. Byn grundades 1793 vid mineralkällan som har förfriskat turister än till denna dag. Det är arkitekturen som gör Starý Smokovec speciellt – de mest prominenta byggnaderna är Grandhotel Smokovec, byggd 1904 i jugendstil, samt ett antal större, smakfullt renoverade historiska villor från svunna tider. Hrebienok, en viktig utgångspunkt för vandrare och klättrare som direkt leder in i hjärtat av bergen, kan nås efter en 8-minuters resa med bergbanan från Starý Smokovec.

POPRAD

Poprad ligger nordöstra Slovakien vid foten av Höga Tatra. Staden har ca 51,000 invånare och är känd för sitt historiska centrum. Avståndet från staden till närmaste bergsort, Stary Smokovec är bara 13 km, och nås med enkelhet av ‘Tatra Electric Railway’. Poprads flygplats är den största i regionen.  Den mest besökta turistattraktionen i Poprad är ‘AquaCity’ en semesteranläggning som erbjuder hotellboende, spa och kongresscenter samt en vattenpark med 13 utomhuspooler och flertalet vattenattraktioner och vattenrutschbanor och sportanläggningar.

SPIŠSKÁ SOBOTA

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Liptovský Mikuláš, en mysig liten stad med cirka 32 000 invånare i norra Slovakien. Staden är kultur-, ekonomi- och turistcentrum i centrala Liptovregionen. Dess läge nära den östra stranden av vattendammen Liptovská Mara och närheten till både Höga och Låga Tatras har gjort att denna stad blivit ett av de viktigaste turistcentrumen i Slovakien. Liptovský Mikulášs omgivningar är fulla av aktiviteter,  många vandringsleder, wakeboardpark, cykelvägar och Slovakiens största skidort – Jasna runt hörnet. Utöver detta finns flera vattenparker, fyra grottor och mycket annat lockar turister året runt.

Många kallar staden för Slovakiens sporthuvudstad. Inte en felaktig beskrivning enligt många besökare.

 

RUŽOMBEROK

Ružomberok är en liten stad med cirka 30 000 invånare som ligger där floderna Váh och Revúca möts. Samhället erbjuder många barer, kaféer och restauranger, museer, kyrkor och gallerier. Omgivningen är full av vacker natur. Skidåkare på jakt efter en mindre, mysig och prisvärd skidort kommer att uppskatta Malino Brdô. Besökare på sommaren som vill ha bra badmöjligheter kan besöka Liptovska Mara-vattenreservoaren, vattenparken Bešeňová med termiskt vatten eller det medicinska spat Lúčky. 

JASNÁ - DEMANOVSKÁ DOLINA

Den 15 km långa dalgången Demänovská Dolina är den mest kända och mest besökta dalen i Låga Tatra. Under lång tid var dalen känd för de två världsberömda grottorna, isgrottan och frihetsgrottan samt några mindre grottor som tillsammans utgör det längsta grottsystemet i Slovakien. Den riktiga turistboomen kom när den första stolsliften till Chopok-toppen byggdes 1936.

Tack vare de perfekta skidbackarna och de goda vandringsmöjligheterna, har ett alpint sportcentrum av internationell klass vuxit fram. Den högre delen av dalen – Jasná – är den största och mest populära skidorten i Slovakien. Massor av  liftar och varierande backar erbjuder bra förutsättningar för skidåkning. Det fins något för nybörjare, erfarna åkare, skidalpinister och längdskidåkare. Övernattningsalternativ finns i alla kategorier, på hotell, pensioner, stugor och i lägenheter som finns tillgängliga i hela dalen.

LIPTOVSKÁ MARA DAM

Liptovská Mara-dammen, som skämtsamt kallas “Liptovhavet”, är ett populärt turistmål mellan Höga och Låga Tatras toppar. Det är den största vattenreservoaren i Slovakien och erbjuder massor av möjligheter till segling, cykling, promenader, bad vid fina stränder, minigolf, vindsurfing och många fler aktiviteter.

FÖR MER INFORMATION OM TATRA

Skicka oss ett mail på info@tatrabergen.se
För ytterligare information om Tatra och Liptov besök gärna
WWW.ENJOYTATRAS.COM