Aktiviteter

I TATRABERGEN

OMRÅDEN

Regionen Tatrabergen i Slovakien ligger perfekt placerad för en skidsemester. De kalla snöiga vintrarna garanterar fantastiska förutsättningar för skid- & snowboardåkning för alla nivåer. De fyra största skidorterna har mer än 90 km utförsåkning att erbjuda. 

Sommartid förvandlas skidorterna till fantastiska arenor för cykling och vandring – flera av liftarna snurrar året runt för att göra det enkelt att nå topparna enkelt och bekvämt.

TATRANSKÁ LOMNICA

Tatranská Lomnica är den högst belägna, och mest populära skidorten i Höga Tatra. Tack vare de häpnadsväckande vyerna menar många på att det också är den finaste. Familjer med barn uppskattar de blåa nerfarterna i den lägre delen av resorten medan mer erfarna och äventyrslystna åkare söker sig mot de högre regionerna av berget. Fallhöjden på de längsta (och brantaste) nerfarterna är hela 1300 meter, den högsta pistade åkningen finner man på 2196 meter höjd.

ŠTRBSKÉ PLESO

Den högst belägna byn i Höga Tatra – Štrbské Pleso – erbjuder 9 km av lätta till medelsvåra nedfarter. Det kombinerade liftkortet för Höga Tatra gäller såklart även här. Detta är en ort för familjer och medelgoda åkare i första hand. Backarna är välpreparerade, och förutsättningarna för längdskidåkning är mycket bra. Området erbjuder allt ifrån högklassiga hotell, pensionat, B&Bs och lägenheter. Då byn lever året om och har många besökare, finns det ett bra utbud av restauranger barer.

JASNÁ

Jasná är den största, modernaste och mest populära skidorten i Slovakien. Inte helt okänd för oss svenskar heller, då det var här Ingmar Stenmark tog sin största seger i karriären 1979, 4.06 sekunder före tvåan Bojan Križaj, en rekordmarginal som står sig än idag.

Skidorten är placerad i den övre delen av Demänovskádalen i Låga Tatras Nationalpark. Åkningen sker i alla väderstreck, men pistad åkning finner man på både norr- och sydsidan av berget Mt. Chopok. Berget har 27 liftar och kabinbanor, och en kapacitet på 31,000 personer per timme. De pistade nedfarterna omfattar ca. 50 km pist. Trots att Jasná är ytterst snösäkert har man ett modernt och väl utbyggt system för att lägga konstsnö, vilket förlänger säsongen i båda ändar och ger en bra bas för natursnön att lägga sig på. Säsongen är normalt december till april.

Åkningen som erbjuds har något för alla, från nybörjare, till fartfantom och till de mest hängivna parkråttorna. Utanför de pistade backarna finner man ’free ride’-zoner där off-pisten är både tillåten och lättillgänglig. Tänk bara på att följa alla skyltar och uppmaningar som pistörer och liftpersonal kommer med, dessa ändras löpande beroende på förutsättningarna för stunden.

Skidskola och skiduthyrning håller högsta klass, så vill du utveckla din åkning eller slippa släpa med utrustning hemifrån är det inga problem att hitta det man söker.

För den som vill stimulera smaklökarna, fukta strupen eller rocka loss på ett dansgolv finns många alternativ av barer, nattklubbar och restauranger.

Jasná erbjuder ett stort urval av boendealternativ, från 5* hotell, privata chalets, pensionat och allt man kan tänka sig däremellan. Alla finns finns som ski-in, ski-out alternativ men även en bit ifrån backarna. Bor man en bit ifrån finns det skidbussar (som är gratis om man har giltigt liftkort) som kopplar ihop hela dalen med skidorten. Dessa kan man även använda för att ta sig till och från den året-runt öppna bad- och vattenparken Tatralandia.

MALINO BRDO

Skipark Ružomberok (Malino Brdô) är en mindre, men populär, skidort omgiven av vacker granskog. Orten ligger bara 2 km ifrån staden Ružomberok som erbjuder ett brett serviceutbud. Man erbjuder 12 km pistade nerfarter, den längsta 3,6 kilometer. Sommartid fungerar hela skidorten som en ’Bike Park’ för mountainbike entusiaster.

Orten är perfekt för familjer. Ett bra tips är att bo på Hraboyo Resort som är sammanbunden med liftsystemet med 8-personers kabinlift. Resorten erbjuder hotellrum, lägenheter, aktivitetspark och bara någon kilometer bort finner man ett termisk bad väl värt ett besök.

AQUAPARKS OCH TERMISKA POOLER

Krydda er vistelse i Tatrabergen med ett besök till någon av de fyra bad- och vattenlanden. Bada i vatten uppvärmt av varma källor för att återställa kroppen efter skidåkning, cykling eller vandring. Hundratals vattenattraktioner, inom- och utomhuspooler, vattenrutshbanor, spaavdelningar, lekplatser, barer och restauranger erbjuds i dessa året-runt öppna anläggningar.

TATRALANDIA

Tatralandia är Slovakiens största vattenpark. Då parken är öppen året runt är den ett utmärkt besöksmål sommar som vinter, för liten som stor. Man erbjuder 14 pooler med havs-, geotermiskt- och sötvatten. Här finns 26 stycken olika vattenrutschbanor. Sommaren är ändlös på Tatralandia, här kan man ligga och njuta på en tropisk strand under palmerna även mitt i vintern eller varför inte pröva på att vågsurfa i vågor skapade av surfsimulatorn ’Waikiki beach’? Andra populära aktiviteter inkluderar ’Celtic Sauna World’ och ett stort utbud av spabehandlingar. Tatralandia erbjuder även ett stort urval av barer, restauranger och affärer.    

BEŠEŇOVÁ

Bešeňová kallas ’Liptovs termiska hjärta’, och är en magisk plats omgiven av vacker natur. Parken erbjuder både lugn och ro såväl som mer action i vattenrutschkanor, vågmaskiner, klättervägg och även en konstgjord flod för forsränning. Det brunröda termiska vattnet, i spapoolerna, håller upp till 40 graders värme. Och sägs vara bra för huden, andningen såväl som återhämtning av muskulaturen. Den nybyggda relaxavdelningen är fylld av ljus och är en av oas av lugn. I anslutning till denna kan gourmanden njuta av fantastisk mat och en svårslagen utsikt över Liptovregionen.

AQUACITY

Aquacity är en populär vattenpark med tillhörande sportkomplex i staden Poprad. Totalt erbjuder man nio olika pooler inom- och utomhus. Relaxpooler, några med barer, 350 vattenattraktioner, barnpool och en välutrustad wellnessavdelning. V vågar påstå att det finns något här för alla, stor som liten.

AQUA VITAL PARK SPA LÚČKY

För de som söker ett mindre, mer ombonat alternativ till de största anläggningarna tipsar vi gärna om Aqua Vital Park in Spa Lúčky. Precis som övriga vattenparker finns det pooler inom- och utomhus med både termiskt vatten så väl som vanligt sötvatten, ett urval av bastualternativ, utomhusjacuzzi och mycket mer. Storleksmässigt är Aqua Vital Park ett mindre alternativ till de stora anläggningarna, men fördelarna är ändå flera. Färre besökare, mer ombonat och billigare.

THERMAL SWIMMING POOL TERMAL RAJ

Den termiska poolen Termal Raj ligger i den vackra Janskádalen i Låga Tatra. Undangömd, romantisk med avslappnande miljö är detta en perfekt plats att ’ladda om’. Vattnet i poolerna hämtas från Rudolfkällan på 95 meters djup och har flera olika positiva hälsoeffekter.

GROTTOR

Slovakiens underjordiska värld är ett riktigt sagoparadis. Kilometer, efter kilometer av mystiska och vackra grottor sträcker sig mer eller mindre under hela landet. Det finns flera tusen grottor totalt, många säkerligen oupptäckta och gömda. En del är öppna för allmänheten, andra kan bara utforskas av grottforskare.  Som tur är för oss besökare, finns några av de mest spektakulära grottorna som allmänheten får besöka i Tatrabergen. Minst en grotta bör besökas när man är i regionen.   

BELIANSKAGROTTAN

Belianskagrottan är den enda grotta i Höga Tatra som är öppen för allmänheten, och är en av de mest välbesökta grottorna i Slovakien. Den är berömd för sin ’musik hall’ som fått sitt namn av ljudet av fallande vattendroppar mot ytan på en underjordisk sjö. Tack vare sin fina akustik har grottan stått värd för många klassiska musikkonserter. Grottvandringen är 1370 meter lång, med en höjdskillnad på 125 meter. Det är 860 trappsteg totalt och vandringen tar ca. 70 minuter.

STANIŠOVSKÁGROTTAN

Stanišovskágrottan är en av de mindre grottorna i den norra delen av Janskádalen i Liptov. Dalen har fler än 200 grottor som inte är tillgängliga för allmänheten, men Stanišovskágrottan är tack vare en grupp grottentusiaster möjlig att besöka sedan 2010. Denna grotta erbjuder en mer genuin upplevelse än de flesta andra grottorna i landet. Här guidas man av riktiga grottguider, vägarna man färdas under jorden är inte upplysta, alla deltagare utrustas med pannlampa. Utöver stalaktiter och stalagmiter finner besökaren udda stenformationer, små sjöar med ovanliga djur, offerplatser för shamaner, inskriptioner på främmande språk och symboler från tidigare besökare.  Ett besök tar strax under en timme.

VAŽECKÁGROTTAN

Važeckágrottan är en av de mest berömda grottorna i norra Slovakien. Även om den med sin begränsade längd tillhör de kortare grotturerna man kan ta är den väl värd ett besök. Den har magnifika droppstenar, och är känd för de grottbjörnsben som är lämningar från en art som bodde och levde i grottan året om. Redan 1954 installerade man elektrisk belysning och har haft den öppen för allmänheten sedan dess. Promenaden genom grottan är 235 meter.

DEMANOVSKÁ CAVE OF LIBERTY

En isgrotta, smaka på ordet, låter det inte sagolikt? Isgrottan som återfinns Demänovskás grottsystem är unik på så vis att den alltid har is – året runt. Golv, delar av väggarna samt massor med pelare av is pryder grottan. Naturen har skapat udda, vackra och ovanliga formationer som alla är i ständig, långsam, utveckling. Kombinationen av droppstenar och is gör detta till en upplevelse utöver det vanliga. Ett besök tar ca 45 minuter och är utan tvekan ett minne för livet. Detta är också den grotta som ligger närmast Jasnás skidområde, faktiskt i samma dal.   

HISTORISKA PLATSER

Tatrabergen och dess omgivningar har stora historiska och kulturella arv. Även sägner och arkitektur i är av ett unikt slag. Många byar som lyckats bevara sin historia, och lockar stora mängder besökare, som kommer för att få uppleva historia på riktigt och beröras av tider som flytt. På många platser kan man göra en slags tidsresa, i form av upplevelser, aktiviteter och sporter, på ett sätt som inte är självklart på andra håll i världen.

VLKOLINEC

Vlkolínec är upptaget som ett Världsarv av UNESCO sedan 1993. Byn är ett välbevarat exempel på hur den historiska arkitekturen i Norra Karpaterna sett ut. Byn ligger väldigt centralt i landet och består av 45 timmerhus på 2-3 rum vardera. Två av husen inhyser ett museum som belyser hur man historiskt levt och arbetat i regionen.

PRIBYLINA

Slovakiens nyaste friluftsmuseum är kopplat till Liptovská Mara-dammen. Museet har många räddade byggnader från byarna, som medvetet översvämmades när man skapade dammen mellan 1965-1975. Nio byar hamnade under vatten efter att man omlokaliserat dess invånare, och även dragit om tågräls och vägar. Idag är dammen både ett skydd för översvämningar och genererar elektricitet. Dammen har också utvecklats till en rekreationsplats för människor med bad, camping och vattensport i fokus. Allt från skolor, kyrkor, herrgårdar, smedjor, brandstation och mycket mer flyttades till museet, som erbjuder mycket att se och lära. För barn finns det möjlighet till ponnyridning, och även att få träffa Karpatiska getter, eller varför inte den ras av får som är så typisk för de sydöstra delarna av Europa, med sina skruvade men rakt uppåtgående horn.

KEŽMAROK

Kežmarok kallas ibland Tatras pärla – en mindre stad med historisk arkitektur. De vindlande gatorna kryllar av sevärdheter som Basilikan av det Heliga Korset, klocktornet i renässansstil, slottet (det enda som är helt bevarat i regionen) och så klart träkyrkan (det finns endast fem kyrkor som denna i hela Centraleuropa), som är upptagen som världsarv av UNESCO. Staden har sedan den grundades varit regionens center för utbildning.

.

SPIŠ SLOTT

Spiš slott ligger i ett av Europas största slottskomplex på en yta om över 4 hektar. Slottet började byggas på 1100-talet, då som ett militärt gränsfort, på 1400-talet byggdes slottet om av dåvarande ägaren och blev mer av ett palats. På 1600-talet förstördes stora delar av slottet i en brand. För 50 år sedan påbörjades ett projekt för att restaurera slottet och idag inhyses även regionens museum inom området.

SOMMAR I TATRABERGEN

Sommar i Tatra betyder en natur i full blom, spektakulära panoramavyer i kombination med frisk bergsluft och ett stort utbud av fritidsaktiviteter. 

Hisnande bergskammar, pittoreska dalar, vackra fjällsjöar, kristallklart vatten i forsande älvar, bäckar,  vattenfall och sjöar. 

Vandring, mountainbike cykling och spa är bland de mest populära aktiviteterna. 

VATTENPARKER & SPA

Ge din vistelse i Tatrabergen lite guldkant och besök en av de fyra vattenparkerna med geotermiska bad. Parkerna erbjuder mycket mer än bara avkoppling, möjligheten till spabehandlingar och välgörande termalbad bör tas tillvara. 

Hundratals vattenattraktioner, inomhus- och utomhuspooler, vattenrutschbanor, hälsocenter, lekplatser, barer, restauranger och andra nöjen gör att parkerna har något för de flesta.

Stora delar av parkerna är öppna året-om.

FAMILJESEMESTER

Tatrabergen erbjuder otaliga möjligheter för familjer – glada familjeminnen kan nästan garanteras. 

Det spelar mindre roll om du besöker Tatrabergen på vintern eller sommaren, det finns alltid något att göra och att njuta av. Obegränsat kul i vattenparker, familjevänliga linbanor, vandringsleder, äventyrsparker, höghöjdsbanor, zoo, skidbackar, grottor och mycket annat.

GOLF

Den enda golfbanan i Tatra har ett oöverträffat läge på den södra och soliga sidan av Höga Tatra. Banan ligger skyddad i Tatras National Park. 

Här arrangeras golfturneringar, golfakademier och företagsevenemang. Självfallet är privatpersoner välkomna. 

Tatrabergens fängslande panoramavyer kan beskådas från alla de 27 hål på anläggningen. 

Under sommaren organiseras golfläger med erfarna instruktörer för barn.

CYKLING

Mer än 1150 km markerade cykelvägar gör det möjligt att utforska Tatrabergen på två hjul – från flata stigar vid foten av bergen till rejält starka stigningar högre upp.  “Adrenalinsökaren” rekommenderas besöka en av de många cykelparkerna.

ADRENALIN

Det finns inga gränser för den som söker äventyr och adrenalin i Tatrabergen. Välj mellan aktiviteter på marken, i luften, i vatten och så klart under jorden. Oförglömliga upplevelser vart man än vänder sig. Bungeejump, varmluftsballong, äventyrsbad, cykelparker,  paragliding, höghöjdsbanor och mycket mer som låter besökarna testa sina gränser.

HIKING/VANDRING

Det finns mer än 1700 km markerade stigar i som går genom dalar och upp till toppar på över 2000 meters höjd. 

Vandring i Tatrabergen erbjuder något för alla: lätta vandringar för familjer med barn, stavgång, lite mer krävande vandring för de som söker en hårdare tur eller varför inte  utmana kropp och knopp och bestig de högsta topparna.

ÄTA

Inte mycket kan slå känslan av att sätta sig ner till en härlig måltid efter en lång dag i backar eller skidspår. Unika matupplevelser erbjuds i hela Tatra regionen.

Kolibas – typiska landsbygdsrestauranger – som serverar traditionell slovakisk mat – är populära för både turister och lokalbefolkning. De erbjuder en  klassisk “bergscharm” och utmärkta lokala rätter, ibland ackompanjerad  av levande musik.

Det finns rent generellt ett brett utbud av matalternativ från snabbmat, afterski-barer till fullservicerestauranger. 

MYSTISKA GROTTOR

Slovakiens “undre värld” är ett verkligt paradis. Det finns tusentals unika grottor i landet, många av dem oupptäckta och dolda, många kan endast besökas under ledning av erfarna guider.  Att besöka minst en grotta under din vistelse i Tatrabergen är nästan ett absolut måste. Den enda grottan som är öppen för allmänheten i Höga Tatra är Belianskagrottan, känd för sin “musikhall”, som fick sitt namn med ljudet av fallande droppar som slår ner i vatten. Stanišovskágrottan erbjuder en annan typ av upplevelse. Guider tar med besökarna ner längs stigarna i grotta med hjälp av pannlampor och ficklampor.

En av de vackraste grottorna i Europa ligger i Demänovská dalen,  Cave of Liberty. Detta nationella naturmonument är fullt av underjordiska hallar och kupoler, tunnlar och rikligt dekorerade dammar med stalaktitvattenliljor på ytan och grottpärlor längst ner. 

VINTER I TATRABERGEN

När Tatrabergen täcks av vit snö, blir regionen ett riktigt vinterparadis. En vintersemester i Tatrabergen är fylld med kul aktiviteter, avslappning och fantastiska möjligheter till skidåkning både utförs- och på längd. Kilometer efter kilometer av backar för utförsåkning, längdskidspår och skid- och brädparker. Koppla av i uppvärmda utomhuspooler mitt i det snötäckta landskapet – de majestätiskt vackra bergen ger bestående intryck som räcker länge även efter man rest hem. 

UTFÖRSÅKNING

Tatrabergens läge är perfekt för en snösemester. Kalla och snörika vintrar gör bergen idealiska för alla nivåer av skid- och snowboardåkning. 90 kilometer pistade nerfarter och mängder med möjligheter till offpist gör att alla kan hitta sina favoritåk.

LÄNGDSKIDÅKNING

Längdskidåkning är populärt i regionen och längdspåren håller hög klass i alla skidorterna. Nästan alla spåras dagligen och under en optimal vinter erbjuds 180 km spår, 80 km i Höga Tatra och 100 km i Liptovområdet.

VINTERAKTIVITETER

Skidåkning, snowboarding och längdåkning är ju inte allt som erbjuds såklart. Kälke, hundspann, kvällsåkning, skridskoåkning och snöskoter är andra roliga och populära aktiviteter.

 

 

 

Annorlunda Evenemang

Du blir aldrig uttråkad i Tatra! Området erbjuder fantastiska evenemang året runt. Mycket i Tatrabergen kretsar kring dess djur och natur, så det är inte så konstigt att många event har detta i fokus. Vad sägs om; “Björndagar”, “Murmeldjur vid sjön” och festivalen “Tatras blommor” som är bland de mest besökta sommarevenemangen. 

Men den största och kallaste vinterattraktionen är “Tatratemplet” – en unik kyrka byggd av is  som fungerar som en arena för många konserter. 

“Tatry Ice Master” är ett inofficiellt världsmästerskap i isskulptering där deltagare från massor av olika länder förvandlar isblock till mästerverk.

MÖTEN OCH KONFERENSER

Det finns många anledningar att förlägga sin konferens, teambuilding, workshop eller sitt event till Tatrabergen. Ett av de kanske viktigaste är prisnivån, här räcker budgeten mycket längre. 

Den unika regionen med sin unika natur, kulturella utbud och historiska prägel gör det enkelt att organisera event och evenemang på udda platser så som på ett slott, i en grotta eller varför inte en restaurang på en bergstopp med en fantastisk utsikt. Det finns gott och möteskapacitet och högkvalitativ teknisk utrustning i moderna konferensrum samt ett stort utbud av boendealternativ och restauranger. Utbudet av aktiviteter året-runt borgar för att även tiden utanför mötesrummet används på bästa sätt.

Om ni vill ha mer information, eller få hjälp med ert möte eller event i Tatrabergen så hör gärna av er på info@tatrabergen.se.  

 

FÖR MER INFORMATION OM TATRA

Skicka oss ett mail på info@tatrabergen.se
För ytterligare information om Tatra och Liptov besök gärna
WWW.ENJOYTATRAS.COM