Petra Vlhova, en av Slovakiens mest kända personer, är en alpin skidåkare som är specialiserad på slalom och jätteslalom. Hon är regerande världsmästare i storslalom.

Hon är stolt över sina rötter i Liptovsky Mikulas. Att växa upp i den bergiga regionen, nära den stora skidorten Jasná, innebar att hon stod på skidor från en tidig ålder. Hon slog igenom tidigt och fortsätter att tävla på den allra högsta nivån över hela världen.

När började du åka skidor?

Jag föddes i Liptovsky Mikulas, i staden som är centrum för den pittoreska Liptov-regionen, full av berg, kullar och böljande landskap. Mina föräldrar drev en liten caféverksamhet i Jasna – Liptovs och Slovakiens största skidor. Av naturliga skäl så jag tillbringade mycket tid i Jasna sedan min tidiga barndom. Naturligtvis började jag åka skidor mycket tidigt tillsammans med min bror. Jag gick med i en skidklubb och i början var det bara för att spendera tid i friska luften och åka för att det var roligt – men efter att jag började vinna några tävlingar började min far ägna mer uppmärksamhet och började hjälpa mig att förädla min potential.

Var i regionen Liptov och Tatras kan du träna?

Som professionell åkare måste jag följa exakta regler för där jag kan träna. I Slovakien uppfyller bara Jasna alla krav och normer, så oftast tränar jag utomlands, men när jag är hemma åker jag i Jasna.

(I helgen som gick var Världscupen på plats i Jasná den (6-7 mars 2021) – Petra tog 2:a platsen i Slalom och defilerade hem 1:a platsen i Storslalom på sitt hemmaberg).

Hur förändrade situationen i Covid-19 din träningsrutin? Har du tillbringat mer tid i Slovakien än vanligt?

Naturligtvis tvingade alla begränsningar och restriktioner som orsakades av Covid-situationen mig att vara hemma för det mesta. Jag har tillbringat mycket tid i min hemregion. Även om det inte fanns någon möjlighet att åka i Liptov under vår- och sommarmånaderna, har Liptov-regionen erbjudit utmärkta träningsförhållanden – jag cyklade, sprang och vandrade mycket. Liptov har oändliga cykelmöjligheter – för det mesta cyklade jag till Ziarska chata (en fjällstuga), Svidovske sedlo (en bergkaml), till floden Cierny Vah, många gånger runt Liptovska Maras (en konstgjord sjö) och upp till Jasna så klart. Jag sprang också mycket, speciellt i min favoritpark, Haj Nicovo, belägen på kullen Haj i norra delen av Liptovsky Mikulas. Jag vandrade en hel del i Höga Tatras – och jag erövrade också några toppar över 2000 meter i processen.

Hur mår du när du kommer hem till Liptov efter en längre utlandsvistelse?

Det är omöjligt att beskriva mina känslor med ord. Återvänder till Liptovsky Mikulas värmer alltid mitt hjärta, särskilt efter att ha varit borta under en längre period. Det finns bara ett hem – och för mig är det Liptovsky Mikulas och den spektakulära Liptov-regionen.