Vägen till kärlek går genom magen – utan tvivel ett väldigt korrekt påstående, eller hur?
Om den fantastiska utsikten över toppar, dalar, vattenfall och skogens friska luft inte räcker för att bli förälskad i de spektakulära Tatrabergen, bör du ge de lokala restaurangerna en chans. Ingenting slår en härlig måltid efter en lång dag stigarna i bergen eller på skidor i nedfarterna. Unika matupplevelser erbjuds i hela regionen. Det finns ett antal kulinariska höjdare att pröva på. Inte bara erbjuder de oväntade och fräscha smakkombinationer många bjuder också på en förhöjd upplevelse tack vara sina spektakulära lokaler. ”Kolibas”, typiskt slovakiska matställen, på landsbygden serverar traditionell slovakisk bergsmat och många av dem är riktiga turistmagneter. Några av ”koliborna” kan överraska med att servera slovakisk mat med en innovativ twist. Men en ”koliba” är så klart inte den enda typen av plats för att äta medan du besöker Tatrabergen. Det finns ett brett utbud av utmärkta matställen. Det finns gott om restauranger med internationell mat och modern design. Ingen kommer att gå hungrig i Tatras.

Koliba u dobrého pastiera
Välkomnande och mysiga, Koliba u dobrého pastiera – (Hos den snälla herden) – är undangömdgömd i den pittoreska Cutkovskadalen i Liptov-regionen. Det är en del av en traditionell träby. Trä och sten – de grundläggande naturliga byggmaterialen som användes vid konstruktionen av, lokalen ger restaurangen en distinkt charm. Den eleganta interiören förstärker känslan av att gå in i ett rustikt gammalt rum i lokal stil. Den stora och iögonfallande eldstaden i sten ger restaurangen en mysig och varm känsla.

Koliba Kamzik
Koliba Kamzik är en av de mest populära traditionella estaurangerna i Höga Tatrabergen. Restaurangen är belägen bredvid det ikoniska Grand hotel Stary Smokovec och bara några steg från Bergbanestationen. Man erbjuder en trevlig, rustik miljö och utmärkt hemlagad traditionell mat typisk för regionen. Inredningen och personalens gästfrihet får dig att känna dig som inbjuden till ägarnas hem.

Koliba Patria

Vill du ha traditionell mat, fantastisk utsikt och traditionell träarkitektur? Om svaret är ja på alla frågor, missa då inte Koliba Patria belägen på stranden av den lilla bergssjön i Strbske Pleso. Dinera med utsikt över sjön och topparna i Höga Tatrabergen och njut av den ultimata Tatra-upplevelsen. Vi vågar nästan lova att ni kommer att bli överväldigade av miljön och den utmärkta maten. Att besöka denna ”koliba” medan du övernattar eller bara passerar i området kring Strbske Pleso är ett måste.

Koliba Greta
Om ni besöker området runt Liptovska Mara (Slovakiens största sjö – konstgjord!), bör ni inte missa mysiga Koliba Greta i Liptovska Sielnica, belägen precis vid vattnet. Välsmakande traditionell gastronomi precis som en ”slovakisk mormor” skulle laga i kombination med moderna influenser där man tar ut svängarna. Restaurangen har en varm träinredning och en trevlig terrass med utsikt över sjön.

Zbojnicka koliba Stara Lesna
Zbojnicka koliba betyder “Banditernas fäbod” eller “Rånarnas stuga” och ligger i den lilla byn Stara Lesna nedanför höga Tatrabergens toppar. Ägarna – Jozef Strojny och Jozef Bicko – är legender inom Tatrabergeens gastronomi och gästfrihet. De är själen och hjärtat i denna extremt populära och älskade plats – närhelst du kommer är minst en av dem närvarande och välkomnar dig personligen. Restaurangen erbjuder totalt 140 platser och lämpas för både familjer, kompisgäng så väl som för större fester. Levande musik, utmärkta slovakiska rätter kommer att glädja alla hungriga gäster.

Restaurang Olivia
Restaurang Olivia är en liten, mysig, modern restaurang med intim atmosfär. Den ligger inrymd i den nybyggda fjällstugan Villa Olivia i Stary Smokovec. Platsen är vacker och omges av träd och en liten bergbäck. Snygg inredning i modern alpin stil som ger en känsla av elegans. En unik gastronomi med kopplingar till italienska smaker. Alla mat tillagas med kärlek, från färska ingredienser av högsta kvalitet.

Restaurang Pinus i Demänova Resort
Denna nyöppnade, moderna restaurang är utan tvekan en sann kulinarisk överraskning i Demänovskadalen. Den eleganta, moderna interiören i kombination grillrätter från färska ingredienser av högsta kvalitet kommer att tillfredsställa alla besökare. Förbered dina smaklökar på traditionella slovakiska rätter såväl som kulinariska klassiker som anklever med portvin och kökets specialiteter så som pasta, sallader, desserter och soppor. Restaurangen har också en stor uteservering under sommarhalvåret.

Restaurang Sissi på Hotel Lomnica
Om du är öppen för kulinariska experiment, då kommer Sissy Restaurant i lyxhotellet Lomnica att ta md dig på en smakresa. Köket drivs av ett team som inte tvekar att experimentera med ovanliga kombinationer av smaker, visuella detaljer och konsistenser. Här prioriterar man säsongerna för ingredienserna som inte vanligtvis används vid matlagning som granbarr, hö och mycket annat Matlagningen sker i ett öppet kök och ger gästerna inblick i vad som händer bakom kulisserna.

Restaurang Panorama
1751 meter över havsnivån erbjuds inte bara hisnande vyer utan även gourmetspecialiteter för alla besökare. Den nya restaurangen ligger vid Skalnate Pleso, i byggnaden som också är dalstationen för den välkända röda kabinbanan till Lomnicky Peak. Restaurangen erbjuder slovakiska och internationella rätter. Medan du njuter av maten kommer den vackra utsikten över bergstopparna och landskapet i dalgångarna hålla dig sällskap och sätta guldkant på måltiden.

Restaurang Rotunda
En panoramarestaurang belägen 2004 meter över havet precis nedanför toppen av Chopok i nationalparken Låga Tatra med en kapacitet om ca. 100 platser. Här uppmuntras alla bergsälskare att lyfta sina smaklökar mot himlen. Besökare kommer att vara gilla det breda utbudet av smakfulla rätter och med ett stort utbud av rom från väldens alla hörn att njuta som avec.