Demänovskadalen – den ultimata platsen i Liptovregionen

Natur, skogar, kullar, bergstoppar, grottor, och massor av möjligheter. Om du bestämmer dig för att besöka den nordöstra delen av Slovakien och leta efter frisk luft och äventyr bör du inte missa Demänovskadalen. Med sin längd på 15 km är det definitivt den mest populära och vackraste dalen i Låga Tatras National Park. Dalgången är platsen där man finner det största grottsystemet i Slovakien. Här ligger också Jasna, Slovakiens största skidort – förutom dessa guldkorn finns det mycket mer i området lockar till ett besök.

 

Det berömda grottsystemet i Demänovskadalen.

Tvekar du vilken av de två berömda grottorna i Demänovskadalen du bör besöka? Låt oss göra det enkelt – båda. Först och främst är de nära varandra – avståndet är bara 2,5 km. De är båda en del av samma underjordiska grottsystem – det största i Slovakien. För det andra är de båda väldigt olika. Demänovska isgrottan är anmärkningsvärd för sin permanenta isfyllning. Grottan är rymlig, med bisarra isformationer djup nere ii underjorden. Isgrottan kan besökas på 45 minuter – längden på delen av grottan som är tillgängli för allmänheten är 650 m. Demanovska Liberty Cave (Frihetsggrottan) bjuder på storslagna stenvattenfall, grottpärlor, stalaktiter och stalagmiter. Det erbjuds två olika turer i denna grota, en på 60 och en på 100 minuter – den kortre grottutflykten är 1150 m lång, den längre 2150 m lång.

 

Skidorten Jasna

Jasna är den största, mest populära och modernaste skidorten i Slovakien och har ett internationellt rykte. Det ligger längst in i  Demänovska dalen, under den näst högsta toppen av Låga Tatra – Chopok. På vintern erbjuder anläggningen moderna kabinbanor och stolsliftar och oändligt mycket vinterkul i 50 km backar. Det finns gott om möjligheter för både proffs och nybörjare, inklusive barnfamiljer. På sommaren är Jasna den perfekta utgångspunkten för olika vandringsleder. Högkvalitativa hotell, pensionat, pensionat, bufféer och restauranger med vänlig personal står till ditt förfogande. Chopok bjuder också på förstklassig downhillcykling.

 

Tarzania reppark

Redo för lite kul i trädens toppar? Denna fantastiska utomhusaktiviteten kombinerar sport, underhållning, utmaningar och positiva känslor. Vuxna och barn kan försöka besegra hindren i tre olika banor – erfarna instruktörer övervakar allas säkerhet. Tarzania ligger några steg från parkeringsplatsen nedanför SKI Hotel, i Zahradky-området, 1,5 km från den centrala delen av skidorten Jasna.

 

Åsvandring mellan de två högsta topparna i Låga Tatra

Låga Tatrabergen erbjuder 840 km utmärkta vandringsleder. Den mest populära leden är ”åsleden” mellan nationalparkens två högsta toppar – Dumbier (2043 m) och Chopok (2024 m). Leden erbjuder spektakulära vyer – du kan se ungefär hälften av Slovakien under en solig dag, inklusive topparna i de höga och västra delarna av Tatrabergen. Om du är en riktigt entusiastisk vandrare klättrar du upp till Chopok-toppen från slutet av Demänovskadalen. Många andra väljer att ta det enklare sättet och helt sonika ta linbanan från Jasna upp till Chopok och där påbörja vandringen till Dumbier. Vandringen dit och tillbaka tar cirka 3 – 3,5 timmar och är lämplig för mindre erfarna vandrare och familjer.

 

Demänovkafloden

Demänovkafloden löper längs större delen av dalgången. Den 19 km långa bergfloden, som kan bli vild efter regn, korsar skogen och grottorna i dalen och det finns en faktaspäckad stig längs dess stränder som kallas ”Berättelsen om vattnet”. Den fyra km långa sagan är också lämplig för familjer med barn och äldre turister. Det finns broar längs vägen, bänkar för vila och ett par vackra platser för att ta bilder av skogsmiljön som bryts av mot magnifika klippor.