1, Hennes majestät drottning Elisabeth II. besökte Höga Tatra 2008 och detta var regentens historiska första besök i en bergsort någonsin. Detta enlig de brittiska medier som bevakar kungafamiljen. Den brittiska monarken och hennes man, prins Philip fördes till Stary Smokovec och därifrån med linbanan till Hrebienok – de invigde en vandringled för funktionshindrade där. Drottning Elisabeth besökte också St. George-kyrkan i den vackra historiska delen av staden Poprad – Spisska Sobota.

2, Lonely Planet, den välkända reseguiden, har utropat Höga Tatra som den mest betydelsefulla sommardestinationen 2019. ”De högsta bergen i Slovakien slog välkända destinationer i Spanien, Island, Italien och Frankrike. „Det finns något mytiskt över landskapet i Slovakens Höga Tatra, ett rike av krokiga toppar och störtande vattenfall där snö täcker marken och imponerande djur patrullerar skogen“, skrev Lonely Planet om Höga Tatra.

3, Turism var något som kom tidigt till Höga Tatra, redan i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet där det en etablerad näring. Efter att man invigde järnvägen från Kosice till Bohumin, fick Höga Tatra och förbindelse med Europa och började locka aristokratin med sitt rykte om ett hälsosamt klimat och föregångarna till dagens spakultur. Detta medförde ett behov av lyxigt boende för att kunna härbärgera de prominenta gästerna. Således uppförde man de tre berömda jugendstilhotellen Grandhotel Stary Smokovec som öppnades 1904, Grandhotel Praha (1905) och dagens Grand Hotel Kempinski (1906). Dessa vackra hotell är de mest populära lyxhotellen även idag och har en otvivelaktig charm och en aura från svunna tider.

4, Den ikoniska röda linbanan till Höga Tatras näst högsta topp, Lomnicky Peak, är en av de mest populära turistattraktionerna i Slovakien. Bygget av denna startade sedan 1936. Uppförandet av en linbana 2634 meter över havet krävde enorm skicklighet samt hårt arbete i en tuff bergsterräng. Människorna som byggde linbanan var tvungna att arbeta under extremt utmanande förhållanden. Den första delen av linbanan från Tatranska Lomnica till Skalnate Pleso avslutades 1937, den andra från Skalnate Pleso till Lomnicky Peak öppnades för allmänheten 1942. Själva resan, liksom utsikten från toppen är en makalös upplevelse.

5, Slovakien är det sista landet i Europa där en del av krogarna i Höga Tatra betjänas av “sherpas”. Att vara en sherpa i Höga Tatra är mer än ett jobb, det är en livsstil. Föreställ dig inte sherpas som de man finner i Nepal. Sherpas i Höga Tatra bär bara förnödenheter till bergskrogarna, inte vandrares bagage. Turister kan möta dem under sina vandringar varje dag. Vanligtvis bär de cirka 70-90 kg på ryggen. De gör det inte för att de måste – de väljer att göra det på grund av den frihet de känner. De tror att om man bär en last som renar ens själ underlättas uppstigningen till Golgata. Du kan lära dig mer om deras liv från den berömda dokumentären ”Freedom Under Load”.